3 augusti 2012

Lillemans nya favoritmat.




 Potatis- och purjolökssoppa. ca 6 pers.

8-10 st medelstora potatisar
1,5 purjolök ( beroende på storlek )
1 - 1,5 L vatten (späd efter hand )
2 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
                                                 ( efter tycke och smak tillsätt ev ½ hönsbuljongtärning)
                                                 1 msk timjan
                                                  smör

Skala och skär potatisen i bitar ( lite större än tärningar ). Skölj och skiva purjolöken, vill man inte ha en grön nyans på soppan hoppar man över " bladen".
Hetta upp en större kastrull och fräs potatis och purjolök i lite smör så att de mjuknar men inte får någon färg.
Tillsätt så vattnet (ska helst täcka grönsakerna helt ), koka upp. Låt koka i ca 20 min eller tills dess att potatisen är mjuk. Mixa soppan slät.
Koka upp soppan igen och krydda efter tycke och smak med lite salt och ev peppar.
Tillsätt timjan och grädde. Koka upp på nytt och låt puttra några minuter.
Är soppan för tjock späd med vatten och grädde.

Om så önskas strimla i lite rökt skinka.
Äts med fördel med en klick creme fraiche eller någon god Philadelfiaost som enkelt bara klickas i vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar